Чари всемогутнього часнику
Звичайно, багато хто знають, що свіжий часник дуже корисний. Особливо у періоди активізації вірусів, епідемій грипу. Під час весняного авітамінозу, зміни часів року.
Часник зміцнює імунітет, бореться з застудою, знижує «поганий» холестерин, покращує мікрофлору кишечника. Давно доведено його користь у боротьбі з раковими клітинами. Він знижує кров’яний тиск, запобігає передчасному старінню.
Часник вживають як приправу та як природне потужні ліки. Його рекомендують їсти як для лікування хвороб, так і для їх профілактики як загальнозміцнюючий засіб. Але не всім відомо, в якому вигляді часник дає максимальний ефект.
Найкращий ефект дає сирий часник. Його невипадково називають природним антибіотиком. Лікарі кажуть, що навіть 2,5 грама часнику в день скорочують тривалість застуди або грипу на 61 відсоток. А ще він знижує ризик виникнення жовчнокам’яної хвороби. Група речовин, що знаходяться в часнику, розріджує жовч і тим самим перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі.
При розрізуванні часнику виділяється алліцин – летку ефірну речовина, воно сприятливо для здоров’я, але досить швидко випаровується. Це ж речовина відповідає і ще одна властивість часнику – різкий неприємний запах, з-за якого багато людей від свіжого часнику відмовляються.
Є, правда, й інша причина – свіжий часник досить важкий для шлунка і всього шлунково-кишкового тракту. Тому людям, які мають такі проблеми, перш, ніж активно їсти часник, необхідно проконсультуватися з лікарем.
Часникова вода
Але є і альтернативні способи вживання часнику. З ними вся користь рослини залишається, а неприємні побічні ефекти зникають. Це часникова вода. Навіщо її пити?
Як і сирий часник вона очищає організм від токсинів, захищає судини, виводить «поганий» холестерин. І це не все: склад зміцнює імунну систему, виводить з організму паразитів, вбиває бактерії.
В часниковою воді 33 сполуки сірки, які беруть участь у створенні гемоглобіну, зміцнення імунітету, поліпшення стану шкіри, нігтів і волосся. Це потужне природне засіб для розрідження крові і профілактики тромбозу. Також вона сприяє розчиненню тромбів. Дає бадьорість і прилив сил.
При цьому часникова вода не залишає неприємного запаху з рота. Тому її можна пити вранці щодня. Можна розділити на порції і приймати протягом дня.
Як зробити часникову воду?
Перший спосіб. Розрізати зубчик часнику уздовж, помістити дві половинки в склянку, залити водою, накрити блюдцем і залишити настоюватися на 24 години.
Другий спосіб, більш складний. Взяти 1-2 великих або 3-4 невеликих зубчики, очистити від шкірки, викласти на дно емальованої посуду, додати 4-5 крапель оливкової олії, залити склянкою води. Потім нагріти складу до 50 градусів, видавити 2-3 часточки лимона (за смаком), дати настоятися 20 хвилин, а потім процідити.
А ще можна зробити часникові намисто. Нанизати часточки часнику на міцну нитку і носити. Можна надрізати часточки часнику і розкласти в квартирі – все це захистить вас від вірусів. Зелений часник можна класти в салати, супи та другі страви, можна є просто так. Звичайно враховуючи стан свого організму.
Що стосується салатів – дрібно натертий часник добре поєднується зі свіжою морквою, буряками, огірками та помідорами. Існує безліч варіантів корисних смачних салатів. У салати з часником можна додавати і волоські горіхи – особливо мені подобаються морквяні й бурякові салати. Добре поєднується часник з відвареною картоплею і картопляним пюре. Часник кладуть у картопляні деруни, оладки, запіканки. Справа – за вашою фантазією.